Jako malá jsem vyrůstala poblíž italské Modeny. Každý pátek se scházeli všichni naši příbuzní v jedné z místních osterií, celý večer jsme si povídali a u toho ochutnávali další a další dobroty, které se objevovaly na stole. Mille lire, to znamená tisíc lir. Nebylo to v osmdesátých letech moc peněz, ale dala se za to pořídit třeba karafa vína nebo prkénko s nakrájenou šunkou a sýrem. Všichni se dělili se všemi a všichni se cítili dobře.
Tehdy jsem pochopila, co je to rodina. Chtěla bych, abyste v mé tigellerii prožívali stejné pocity, jaké jsem tehdy cítila já. Čas u nás totiž běží jinak, pomaleji. Zastavte se v Mille Lire na kávu, skelnici vína, aperitivo nebo naše domácí tigelle a zažijte kousek opravdové italské atmosféry přímo na hranici Žižkova a Vinohrad
Vaše Sophie Zanelli
Tigelle nebo také crescentine, to jsou křupavé chlebové placky z kynutého těsta. Pocházejí z oblasti Emilia Romagna, ale kdo a kde je vyrobil jako první? To už dneska nikdo neví, stejně jako nikdo nemá ten jediný správný recept – v každé rodině se tigelle pečou trochu jinak. Já mám recept po svojí tetě Antonelle z italského města Carpi a vy můžete tuhle jedinečnou dobrotu ochutnat jako první v Praze.
Kdysi se pekly mezi dvěma horkými kameny, ale přece jen už je rok 2021, takže ty naše vyrábíme na klasickém litinovém stroji od boloňské firmy Due Torri, v níž se výrobě věnuje už čtvrtá generace rodiny Pruniových. Můžete si k nim vybrat třeba mortadellu, prosciutto nebo coppu z našeho nářezového pultu. Určitě je ale vyzkoušejte s domácím lardem, delikátní pomazánkou z jemné vepřové slaniny a koření posypanou sýrem Gran Padano. Jen pozor, ta chuť je silně návyková!
Zamilovali jste si naše dobroty, ale zrovna nemáte čas si je sníst přímo u nás? Připravím pro vás tigelle s ideálně vyladěnou kombinaci sýrů, uzenin a dalších dobrot - samozřejmě i s vínem, proseccem nebo lambruskem. V originálním košíku si je můžete vzít ven na piknik nebo třeba věnovat jako dárek. Ale pozor, nerozmýšlejte se moc dlouho - mohlo by se vám stát, že je sníte sami.
Žádná část Itálie není domovem tolika celosvětově známých delikates jako region Emilia Romagna, kde jsem žila jako dítě. Parmazán, parmská šunka, mortadela, boloňské ragú, balsamikový ocet, lambrusco – to je jen začátek seznamu. Na našem nářezovém pultu vám nenabízím nějaké anonymní produkty, ale chuť svého domova. K tomu samozřejmě vynikající italská vína, aperitivy a digestivy a kvalitní sicilská káva. Přijďte ochutnat – zaručuji vám, že se vrátíte.